Завершився перший проєкт з підтримки малих та середніх виробників, який протягом пів року реалізовувала команда мережі супермаркетів SPAR. У середу, 17 січня оголосили імена п’яти переможців, чиї товари відтепер продаватимуться у мережі.
У серпні 2023 року мережа SPAR оголосила про конкурс з розвитку та підтримки підприємців START SPAR. Метою проєкту було знайти малих підприємців-виробників, які розвиваються та хочуть потрапити на полиці супермаркетів. Так, серед сотні заявок було обрано десять фіналістів. Цікаво, що фактично усі їх товари були екологічні, або ж сприяли здоровому харчуванню.
Так, протягом двох місяців товари виробників тестово продавалися у десяти супермаркетах SPAR в різних куточках України. Окрім того, для підприємців підготували програму навчання. Так, їм викладали спікери-практики різних напрямків: бухгалтери, фінансисти, маркетологи, та багато інших. Спільно з Бізнес Академією практичного менеджменту РМВА було проведено 13 вебінарів, а також усі підприємці приїздили на триденний інтенсив до Луцька.
«Це навчання дало дуже багато для мого бізнесу. Я переформатував роботу, а також почав розвивати напрямок маркетингу. Навіть, якщо подивитися на наші соцмережі до проєкту і зараз, то результат більш ніж помітний», - розповідає власник бренду «Стрийська олія» Тарас Яцик.
За підсумками продажів у супермаркетах, а також голосування журі було обрано п’ять переможців проєкту START SPAR. «Насправді особисто я захоплююся кожним, з ким ми мали можливість познайомитися, провести співбесіди, а також запросити у проєкт. Це все неймовірні люди з хорошими ідеями та якісним українським продуктом», - зазначив під час нагородження генеральний директор SPAR Віктор Мольченко.
Товари усіх переможців будуть продаватися у мережі протягом пів року на пільгових умовах. А суперперможець додатково отримає маркетингове просування.
Власне, перше місце зайняв Віталій Новицький, який виготовляє чипси з лавашу під брендом АнтиСhips. «Звісно, я хотів перемогти, але для мене загалом цінний досвід співпраці з великим ритейлером. І це дало поштовх до розвитку. Адже коли на переговорах ти кажеш, що твій продукт є на полицях SPAR, то люди з більшою цікавістю починають слухати і приймати рішення, чи брати наші чипси в асортимент», - каже суперпереможець. До слова, виробництво він запустив уже під час повномасштабного вторгнення.
Друге місце посів Юліан Витрикуш з батончиками «АНАМАЄШ перекус». Львів’янин займався спортом і шукав корисний перекус, який може поповнити енергію. Зрештою почав робити такі батончики для себе, а його сини запропонували їх продавати. Тож зараз це невеличка сімейна справа, а у підприємця є два маленьких помічники.
Третє місце у Ірини Салівончук та бренду Роял Лайф. Цією справою вони з чоловіком займалися ще до вторгнення і навіть побудували нове приміщення, в яке не встигли переїхати. «Якби встигли, то вже б не потрапили до вас на проєкт, адже не було б що релоковувати», - каже підприємниця. Адже на противагу приміщенню, де «побували» окупанти, обладнання для обсмаження кави вдалося зберегтися, тож бізнес релокували у Демидівку, Рівненської області.
Четвертий переможець - Тарас Яцик, який виготовляє "Стрийську олію". До створення власної справи він ішов давно, а проект став поштовхом до розвитку. Він зауважує, що маленькому новому виробнику складно потрапити на полиці великих супермаркетів, тож це чудова можливість показати свій бренд.
Ще один переможець - Олександр Пацкан з Закарпаття і його бренд «Крафтяр». Чоловік виготовляє натуральні м’ясні чипси, які можна їсти як снек, і як перекус. Він теж подякував за можливість розвитку і навчання.
Тож незабаром товари усіх переможців можна буде знайти у мережі супермаркетів SPAR. До слова, цей проєкт буде проведено і у 2024 році.
Comments